30. 10. 2020

Několik vět o přístupu ke správě majetku města Třeboň ze strany vládnoucí koalice ODS, PRO SPORT A ZDRAVÍ a TOP09. Trocha teorie ve věci správy cizího majetku. Ta je upravena v občanského zákoníku. Správu cizího majetku vymezuje ustanovení § 1400, cit.: „Každý, komu je svěřena správa majetku, který mu nepatří, ve prospěch někoho jiného, je správcem cizího majetku“. Nový zákoník dále rozlišuje dvojí správu cizího majetku a to tzv. prostou a plnou. Při prosté správě je povinností správce pečovat o zachování podstaty a účelu majetku. Při plné správě vzniká správci širší oprávnění – správce může se spravovaným majetkem učinit vše, co je potřebné k jeho zachování, zhodnocení nebo rozmnožení.

Tady jsme u podstaty věci! Svěřili jsme majetek města do správy zvoleným zástupcům, radním města : PaedDr. Jan Váňa (ODS), Ing. Jana Grammetbauerová (ODS), Ing. Zdeněk Kukačka (ODS), prof. RNDr. Jiří Masojídek, CSc. (ODS), Mgr. Petr Werner (PRO Zdraví a Sport). Vládnou s nejmenší podporou pouhých 13 mandátů z 25. Jejich zákonnou povinností je učinit vše, co je potřebné k zachování, zhodnocení nebo rozmnožení majetku města!

Vzpomeňme na volební období, kdy byla u moci v Třeboni ODS. V té době došlo k masivním prodejům majetku (např. bytového fondu) a to v objemu cca 150.000.000,-Kč. Finanční prostředky se např. využily na opravu Besedy a vybudování městského úřadu v bývalých kasárnách. Tehdy všechny zakázky realizovala firma STAVCENT. Je patrně pouhou zvláštní náhodou, že pak firma údajně postavila v Budovcově ulici rodině starosty Váni penzion. Další divnost. Když vedlo město ODS tak se v Třeboni masivně „pletichařilo“ při zadávání městských veřejných zakázek. V rozhodnutí ÚHOS čj. :ÚOHS-S426/2012/KD-19076/2016/851/LŠt zjišťujeme, že se firmy při zakázkách v Třeboni domlouvaly na jejich ceně. Město Třeboň, jako investor, tak mohl být poškozeno, když nedostalo nevýhodnější cenu. Co na to město? Nic. Další příklad divnosti hospodaření ODS. Výstavba kluziště s dotací MŠMT za cenu cca 23.000.000,-Kč. To je tak „skvěle“ udělané, že do dnešního dne řádně nefunguje a prý není ani zkolaudované. Co ODS? Ta dostala od vlastníků dodavatelské společnosti významný sponzorský dar.

Dnešní realita? Vedení města oceňuje, podle nich, zbytný majetek. Prodává se majetek v řádech desítek milionů Kč. Prodala se stavební parcela v Dukelské ulici, v Krčínově ulici, připravuje se prodej areálu po bývalých technických službách v Novohradské ulici, pozemky u Břilic, uvažuje se prodej úřadoven v místních částech Třeboně atd. Komu to má prospět? Předně, musí se zaplatit volební sliby vládnoucí koalice a to za každou cenu. Naplánovali investice za více jak 200.000.000,-Kč. A proto ten typicky kouzelnický trik. Kouzelník ukáže něco, co vás na okamžik zaujme např. nový bazén a ostatní nechá, bez vašeho povšimnutí, potichu zmizet. Tak se rozprodává město. Není to náznak sekundární privatizace lidem, na které se za Klause nedostalo?

Co dodat? V době, kdy byla ve vedení města široká koalice (17 mandátů), jsme dokázali našetřit cca 150 mil. Kč na rekonstrukci lázní Berta. Dále jsme kupovali majetek, pro který jsme měli vymyšlené duchaplné využití, např. býv. městského úřadu, nyní „liduška“, opravovali jsme ulice. Město jsme nezadlužovali! Nedělali jsme „bílé koně“ developerům. S majetkem města jsme hospodařili s péčí řádného hospodáře v duchu základní teze správy cizího majetku udělat vše co je potřebné k jeho zachování, zhodnocení nebo rozmnožení. Není už na čase se vrátit k těmto principům? Společně pro Třeboň je garantem takového chování k městu a jeho majetku.

Petr Michal

zastupitel za uskupení Společně pro Třeboň