13. 11. 2023

Rod Schwarzenbergů spravoval J.Čechy po staletí. A nikoli špatně, dostat se do služby ke Schwarzenbergovi bylo terno, jejich statky, rybníkářství i lesnictví bylo vzorem. Patřila jim asi většina Šumavy a skoro celé J.Čechy. Už panství Rožmberků bylo obrovské. Když jel P.Vok z Třeboně do Prahy tak to kočárem byly 3 dny, z toho 2 dny jel po svém území, a to vše koupili po nich Schwarzenbergové. Původem byli Rakušáci, ale sžili se se svou zemí. Také 17.IX.1938 strýc, také Karel VI. Schwarzenberg sepsal Deklaraci prezidentu E.Benšovi o podpoře české šlechty republice. Během války podporoval exilovou vládu v Londýně alespoň finančně. Také se mu později Československá republika patřičně „odvděčila“ a Lex Schwarzenberg je odstrašujícím příkladem státní zvůle.

Když 16.IV.1991 přijal K.Schwarzenberg tehdejší pravá ruka prezidenta V.Havla pozvání OF do Třeboně na návštěvu a besedu byli jsme dosti překvapeni. Sešli jsme se v hotelu Bílý koníček, potom jsme s návštěvou prošli Státní archiv a pak i konírnu Obora. Tam jsem zažil typickou „humornou příhodu z natáčení“. Zašli jsme do stáje a pan Schwarzenberg zrovna studoval tabulku u boxu jednoho pěkného koně, když se do stáje přiřítil malý mužíček v jezdeckých holinkách…. s dotazem „co tady děláte“, ale během krátké chvilky si oba povídali o rodokmenu toho hnědáka, a rázem zapomněli na všechno kolem, i na nás. Smysl pro humor a nadhled byly charakteristické pro tohoto člověka, který sloužil své vlasti až do konce. Ten přišel ze soboty na neděli a čest jeho památce. Přikládám fotografii z tehdejší návštěvy Státního archivu.

Jaromír Lukavský