V posledních letech se město Třeboň zabývalo problematikou budoucího provozování vodohospodářského majetku na svém území a to v souvislosti s provozováním nové městské čistírny odpadních vod. Na úrovni rady města vznikla již ve volebním období 2010 – 2014 jednomyslná shoda, že je vhodné vodohospodářský majetek – včetně nové čistírny odpadních vod –  v Třeboni provozovat jako celek od 1. 1. 2016, kdy smlouva současnému provozovateli končí k 31. 12. 2015. Město Třeboň v této oblasti zahájilo včas všechny potřebné kroky, které se postupně realizují.

K tak závažnému a strategickému kroku si město nechalo zpracovat Koncesní projekt „Provozování vodohospodářské infrastruktury – město Třeboň“. Materiál je velmi podrobný a po věcné stránce jde o odborný materiál. Za zmínku stojí pár faktů obsažených ve výše uvedeném Koncesním projektu:

• první zmínky o vodovodu v Třeboni lze datovat 24. 12. 1755 a 10. 11. 1764, kdy se jednalo o dřevěné roury přivádějící vodu do městských kašen,
  • kanalizační síť města Třeboň je jednotná, o délce cca 34,3 km, stoková síť byla budována postupně od roku 1920,
  • na kanalizaci je napojeno cca 90 % obyvatel města,
  • v roce 2012 byla (po ročním zkušebním provozu) do trvalého provozu uvedená nová městská čistírna odpadních vod, která je ve 100% vlastnictví města Třeboně,
  • vodovodní a kanalizační infrastrukturu provozuje (resp. dle současně platné smlouvy do 31. 12. 2015 provozovat bude) soukromá akciová společnost, jejímž hlavním akcionářem je rakouská společnost.

Vodohospodářské služby se poskytují v prostředí, které je označováno za přirozený monopol. V Koncesním projektu je doslova uvedeno: „Zajištění obyvatelstvu kvalitní pitnou vodu, odvádění a čištění odpadních vod jsou obecně chápány jako základní předpoklad pro kvalitu lidského života, ochranu zdraví obyvatel a životního prostředí. Existence vodohospodářské infrastruktury a odpovídajících služeb je současně předpokladem dalšího sociálního i ekonomického rozvoje na úrovni lokální, regionální, státní i globální. Zásobování pitnou vodou a odvádění odpadních vod je službou ve veřejném zájmu.

Rada města dne 9. 3. 2015 projednala Koncesní projekt „Provozování vodohospodářské infrastruktury – město Třeboň“, který doporučila zastupitelstvu města schválit. Na jednání zastupitelstva města byl 16. 3. 2015 výše uvedený Koncesní projekt představen a po vzájemné diskusi zastupitelstvo 18-ti koaličními hlasy schválilo, že od 1. 1. 2016 bude Městská Vodohospodářská spol. s r. o., která je ve 100% vlastnictví města Třeboně, provozovat vedle stávající čistírny odpadních vod také vodovod a kanalizaci na území města Třeboně. Třeboň tak získá maximální kontrolu nad cenou vodného a stočného.

Město Třeboň je v tomto ohledu městem výjimečným a unikátním, neboť strategický majetek, tj. technické služby, lesy, rybníky, čistírnu odpadních vod a městské slatinné lázně, nejenom vlastní, ale také samo provozuje. Nově Třeboň bude od 1. 1. 2016 samo provozovat další strategický majetek na svém území, tj. také vodovod a kanalizaci. Závěrem je vhodné dodat, že Třeboň bude i nadále členem DSO Vodovod Hamr, kde bude mít dle současných stanov 10 hlasů z 22.