19. 3. 2018

Již několikráte jsem upozorňoval, že je třeba zřídit tzv. Fond financování obnovy vodohospodářského majetku, neboť je třeba vytvářet dle legislativních pravidel finanční rezervu (formou uvedeného peněžního fondu) na obnovu celé vodohospodářské infrastruktury, tj. rezerva na vodohospodářskou infrastrukturu včetně nové městské čistírny odpadních vod, která platí městu Třeboň do rozpočtu města nájemné, které se z větší části používá na splácení půjčky Státnímu fondu životního prostředí (poslední splátka i s úroky proběhne v roce 2022). Ročně město splácí částku ve výši 6 840 980 Kč.

Rada města na svém jednání 7. 3. 2018 vzala na vědomí informaci o stavu rozpracovanosti Fondu financování obnovy vodohospodářského majetku města a uložila odboru finančnímu a majetkovému připravit statut a rozpočet uvedeného fondu na jednání zastupitelstva města 21. 5. 2018.

Dlouhodobým zdrojem pro tvorbu fondu bude nájemné z nájmu vodohospodářské infrastruktury, převody z rozpočtu města dle rozhodnutí zastupitelstva města a připsané úroky. Předpokládá se, že uvedené finanční zdroje budou požívány na financování obnovy vodohospodářského majetku města Třeboně (vodovody, kanalizace, čistírny odpadních vod) a do roku 2022 rovněž na splátky jistiny výše uvedené půjčky Státnímu fondu životního prostředí.

Z mého pohledu by nemělo jít o pouhou obnovu vodohospodářského majetku, ale také o možnost využít finanční zdroje fondu na vybudování chybějící kanalizace v místních částech.

Nyní se předpokládá, že fond by byl zřízen k 1. 6. 2018 na základě rozhodnutí zastupitelstva města dne 21. 5. 2018 (= předpokládaný termín).

Dle podkladových materiálů zpracoval:

Jiří Vopátek, zastupitel města za subjekt Společně pro Třeboň

** 16. 3. 2018 **