7. 7. 2023

Rybník Svět je významným místem pro rekreaci, i když koupání pro veřejnost je možné nyní i v umělém bazénu u lázní Aurora. Někdo ale dává přednost přírodní vodě. Tento rybník monitorujeme přes 14 let, celkem v něm bylo nalezeno přes 140 druhů sinic a řas. Celkový obsah fosforu i dusíku se dlouhodobě snižuje, je nutno pochválit rybáře. Limitujícím prvkem je stále fosfor.

Letošní jaro bylo dosti netypické, průhlednost byla koncem března jen 28 cm, což je na jaře neobvykle nízké. Začátkem prázdnin ale stoupla na 72 cm, což je také neobvyklé, obyčejně se po „jarní čisté vodě“ snižuje. Možné vysvětlení je v rozvoji zooplanktonu, dominantou byli vířníci a to Brachionus (krunýřenka) calcyflorus a B. diversicornis, Filinia longiseta a dále i perloočka Bosmina longirostris.

Ze zajímavých a neobvyklých řas byly Acanthosphaera zachariasii, Rhizosolenia eriensis, dále krásná krásnoočka Lepocinclis (Euglena) oxyuris a Phacus pleuronectes.

Ze sinic dominovala Limnothrix redekei a Microcystis sp. ten naštěstí jen v malém množství. Naštěstí se zatím neobjevila velice nežádoucí sinice Cylindrospermopsis raciborskii, která v r. 2020 tvořila dominantu. Také bochnatka (Pectinatella magnifica), vzdálený sladkovodní příbuzný korálům se dosud neobjevila, ačkoli v roce 2008-2009 byla i zde hojná. Ta strašila koupající, i když je nejen neškodná, ale filtruje a tudíž čistí vodu.

Ke koupání lze tedy doporučit spíše druhý břeh rybníka, a pokud někdo nesnáší řasy a sinice tak se poté osprchovat, včetně vlasů, zde se sinice zachytávají. Tak si to užijte!

J. Lukavský, M. Průšová, A. Zajíčková, Botanický ústav AV ČR