30. 1. 2022

(Chvála investic, aneb BŘILIČTÍ mohli psát spíš Ježíškovi; běžné výdaje rostou, ale není divu; výdaje na odpadové hospodářství rostou; koncepce správy bytového hospodářství opět v nedohlednu = vládnoucí koalice města – ODS, PRO Zdraví a Sport, TOP09 s podporou ČSSD – „projídá“ bytovou budoucnost!)

Rozpočet města Třeboň na rok 2022 mě nepřekvapil. Ano, je sestaven ambiciózně. Není divu, neboť rok 2022 je rokem volebním, tak proč se koncem volebního období neblýsknout. Tomu rozumím. Na investice (kapitálové výdaje) se plánuje přes 236,2 mil. Kč (z toho přes 94,3 mil. Kč čistírna odpadních vod a kanalizace v místní části Branná, kdy na tuto akci město čerpá dotaci přes 38,2 mil. Kč). Je jistě dobře, že bude modernizován kamerový systém; je správné, že se myslí na chodníky a stezky (konkrétně stezka Pražská, chodník Pražská, chodník Sídliště, stezka na hrázi rybníka Svět, stezka N. Hlína – St. Hlína); velkolepě jsou naplánovány rekonstrukce ulic (konkrétně: Libušina, Tyršova, Komenského, park. pruh ul. Svobody, Školní, Potoční), ovšem s rekonstrukcí ulice Vodárenské, o které se mluví roky (!), se opět nepočítá; je radostné, že na pláži u rybníka Svět má vyrůst dráha pro in-line bruslení, koloběžky a BMX kola. Uprostřed dráhy bude vybudovaný skatepark pro skateboardy, freestyle koloběžky a BMX kola. Stávající workoutové hřiště bude rozšířeno o další workoutové/parkourové prvky; je naplánována i modernizace sportovní haly; je dobře, že hasičům v Branné se má pořídit cisternová automobilová stříkačka – vedení města tak napravuje svou chybu, na kterou upozornil kolega Petr Michal apod. Je škoda, že na Břilice se již nedostalo tolik, o co osadní výbor žádal. Konkrétně si Břilice musí počkat na rekonstrukci fotbalových kabin na hřišti (cca 5 mil. Kč), musí počkat i na rekonstrukci ulice Na hrázi (cca 4 mil. Kč). Někdy se asi vyplatí psát spíše Ježíškovi, než vedení města. Nicméně radost je z toho, že se alespoň počítá s výměnou střešní krytiny na budově mateřské školky v Břilicích za 1,17 mil. Kč a dále se počítá s rekonstrukcí ulice Potoční.

Když byla ODS v opozici, tak hlídala běžné výdaje a sebemenší růst patřičně kritizovala. Nyní je stav takový, že pro rok 2021 byly běžné výdaje plánovány ve výši 218,76 mil. Kč a na letošní rok plán vyskočil až na 234,05 mil. Kč (= +15,29 mil. Kč), kdy jsou zařazeny i nově vytvořené běžné výdaje. Ale to již nyní vládnoucí ODS nevadí. Pro zdůvodnění používá podobné argumenty, které dříve (2010 – 2018) z opozičních lavic tvrdě odmítala. A to se dokonce zapomnělo na to, že rostou ceny energií. Příspěvkovým organizacím města (školy, školky, městská sportovní, …) se přidělily téměř stejné peníze jako v minulém roce. Ale vedení města to ví, a pokud bude třeba, tak z důvodu růstu cen energií se peníze těmto organizacím dodají. Ono totiž nic jiného ani nepůjde udělat.

V příjmové části rozpočtu si i pro letošek vedení města škrtlo přes 4 mil. Kč v podobě tzv. odpadů zadarmo. Občané tak ušetří za celý rok 500 Kč (!), ale město i letos přijde o více než 4 mil. Kč. Přitom výdaje na odpadové hospodářství stále rostou. Letos již na více než 15,1 mil. Kč.

Je škoda, že vedení města nechce stále zřídit peněžní bytový fond. Proč? Protože příjmy z městských bytů jsou vyšší než výdaje a rozdíl se využije na něco jiného, než pro potřebu oblasti bydlení. Konkrétně pro rok 2022: příjmy z pronájmu bytových prostor jsou plánovány ve výši 7,8 mil. Kč. K tomu rozpočet počítá ještě příjem z prodeje bytových jednotek ve výši 3 mil. Kč. Celkem tedy plánované příjmy ve výši 10,8 mil. Kč. Na straně výdajů jsou hlavní dvě položky. Konkrétně plánované výdaje na opravy bytových prostor za 5 mil. Kč a dále příspěvek města v rámci tzv. společenství vlastníků bytových jednotek ve výši 2,13 mil. Kč (důsledek bytové privatizace za dob vládnutí místní ODS a ČSSD v letech 2006 – 2010, kdy peníze z prodeje městských bytů byly využity na rekonstrukci Besedy. Nekoncepčně se tak rozpadla jednotná a systémová struktura vlastnictví v městských panelových domech). Celkem plánované výdaje 7,13 mil. Kč. Kladný rozdíl 3,67 mil. Kč se v rozpočtu „ztrácí“. Dlouhodobě tvrdím, že tyto peníze by měly být od rozpočtu oddělené ve formě peněžního fondu a tyto peníze využívat pro modernizaci a rozvoj bytového fondu města, např. na třístupňové seniorské bydlení, rozvoj domů s pečovatelskou službou, realizace bytové koncepce, kterou město nemá (!), tj. cenově dostupné bydlení pro mladé, mladé rodiny, matky samoživitelky apod.
Je otázka, zda se vše podaří zrealizovat či, že to nezůstane jenom na papíře, neboť jde o rozpočet, který je pouhým plánem. Nicméně budu držet palce v tom, co je investičně naplánováno a to, co se nepodařilo naplánovat, včetně zřízení peněžního fondu pro bytovou oblast, tak věřím, že není všem dnům konec. Letošní podzimní komunální volby začnou pomalu klepat na dveře.

Jiří Vopátek, zastupitel města za subjekt Společně pro Třeboň

30. 1. 2022