23. 3. 2020

Je jasné, že s ohledem na pandemii COVID-19, koronavir, budou některé věci zkrátka jinak. Je mi moc líto, že politici na celostátní úrovni, a to z řad opozičních politiků – konkrétně zejména z ODS, TOP09, STAN – v této těžké chvíli šíří ve společnosti strach, předhánějí se v různých opatřeních, kopou do vlády a svou neschopnost konstruktivně pracovat vyvolávají doslova chaos v celé společnosti. Chaos nás opravdu neposílí a ani nepomůže věcně a v klidu situaci řešit.

Jak jistě víte, tak Anifilm odešel z Třeboně do Liberce. Odešel proto, že dnešní vedení města (ODS, TOP09, PRO Zdraví a Sport) se rozhodlo odmítnout vyřízenou dotaci na tzv. Dům animace. Pokud by se uvedené z dotačních titulů realizovalo, tak Anifilm by neměl důvod z Třeboně odcházet. Zkrátka odmítnutí dotace bylo již poslední kapkou….

Konání Anifilmu mělo pro Třeboň a místní podnikatele (místní ekonomiku) nemalý význam. Jen pro představu: v roce 2018 měl Anfilm rozpočet přes 12,3 mil. Kč a v době konání Anifilmu vytvářel cca 150 brigádnických míst, které využívali zejména místní studenti. Anifilm se v Třeboni konal vždy, ať již ekonomická krize byla či nebyla. V době, kdy se ekonomice nedařilo, byl důležitý pro místní živnostníky a podnikatele (zejména v oblasti cestovního ruchu: hotely, penziony, restaurace apod.). Dokázal jim významně ekonomicky ať už přímo či nepřímo pomáhat. To je bohužel nenávratně pryč….

Anifilm se měl letos konat v Liberci a to v termínu 5. až 10. května 2020. S ohledem na situaci v souvislosti s pandemií organizátoři konání Anifilmu nevzdali, neboť termín tohoto unikátního mezinárodního festivalu posunuli na 6. až 11. října 2020 (http://www.anifilm.cz/cs/). Držím palce, aby co nejdříve odezněla zmíněná pandemie a náš život se začal postupně vracet do běžných kolejí.

Je tedy velikou škodou, že se nakonec festival nebude konat v Třeboni, a to i s ohledem na ekonomické důsledky pandemie COVID-19. Místním penzionům, ubytovatelům a restauracím by to mohlo doslova „vytrhnout trn z paty“. Bohužel, odmítnutím dotace a tím odchodu Anifilmu z Třeboně na to můžeme zapomenout. Zkrátka „vyhnání“ Anifilmu z Třeboně má ještě horší scénář, než se jevilo původně.

Jiří Vopátek, zastupitel za subjekt Společně pro Třeboň

** 23-3-2020 **