8. 11. 2017

Zastupitelstvo města na svém jednání dne 6. 11. 2017 jednoznačně schválilo vypracování projektové dokumentace a studie proveditelnosti na akci „Třístupňové bydlení pro seniory v letech 2018 – 2020“.

Uvedený záměr také podpořil finanční výbor na svém jednání dne 2. 11. 2017 (http://www.mesto-trebon.cz/cz/mestsky-urad-trebon/financni-vybor-2/volebni-obdobi-2014—2018-5.html — odkaz Zápisy 2017).

Projekt třístupňového bydlení pro seniory spočívá ve vybudování komplexu obytných budov s navázanou infrastrukturou, včetně zajištění lékařského a dalšího personálu. Součástí komplexu bude vybudování domova se zvláštním režimem pro potřeby pacientů s různými typy demencí. V domovech se zvláštním režimem se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu chronického duševního onemocnění nebo osobám se stařeckou, Alzheimerovou demencí a ostatními typy demencí, které mají sníženou soběstačnost z důvodu těchto onemocnění, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Komplexnost záměru doplňují další dva „stupně“ (domov s pečovatelskou službou, pro osoby, které nepotřebují stálou péči a domov seniorů pro osoby, u kterých je nutná 24 hodinová péče). V komplexu se počítá i s možností denního stacionáře a odlehčovacích služeb.

Na uvedeném projektu bude spolupracovat Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Spolupráci již projednala a schválila Rada města Třeboně svým usnesením číslo 471/2017-75 ze dne 7. 6. 2017.

Předpoklad zpracování všech stupňů projektové dokumentace je v letech 2018 – 2020. Odhadované náklady na všechny stupně projektové dokumentace jsou cca 3 mil. Kč. Předpoklad ceny Studie proveditelnosti je 200 – 400 tis. Kč.

Vlastní investiční náklady lze v současné době pouze předjímat. Lze vycházet z odhadonuté kapacity území dle podmínek stanovených územním plánem v rozsahu cca 5 600 m2 užitné plochy ve všech podlažích předpokládaných budov. Celkový investiční náklad pro realizaci záměru lze odhadovat na cca 250 mil. Kč bez DPH. Celý areál lze budovat po částech. Vlastní náklady na stavbu lze očekávat nejdříve na konci roku 2020. Vypracovaná projektová dokumentace ve stupni pro umístění stavby upřesní výše uvedené předpokládané náklady a zejména nastíní možný postup výstavby jednotlivých etap a náklady na jejich následné provozování.

Klub zastupitelů Společně pro Třeboň (SZ a sympatizanti hnutí Občané městu, město občanům) jednoznačně uvedený záměr plně podporuje!

Zastupitel, radní a předseda finančního výboru Jiří Vopátek k uvedenému záměru na jednání zastupitelsva města uvedl, že jde o strategickou záležitost směrem do budoucna a je třeba, aby město bylo v této věci maximálně připraveno. Záměr nemůže zůstat pouze na papíře. Je nutné uvedený investiční záměr zapracovávat do jednotlivých ročních rozpočtů a zejména do střednědobého výhledu rozpočtu města a současně určovat investiční priority.

Mapa dotčeného území:

Informace byla zpracována dle podkladového materiálu pro Zastupitelstvo města Třeboň.

Vaši zastupitelé za Společně pro Třeboň!

Jiří Vopátek, Petr Michal a Ondřej Prášil

*** 7. 11. 2017 ***