23. 4. 2018

1) úhrada splátek v souvislosti s čistírnou odpadních vod. Jedná se o půjčku z roku 2012, kterou město bude splácet do roku 2022. K pokrytí splátek a úroků slouží nájemné, které čistírna odpadních vod platí městu.

2) i přesto, že se počítalo se zapojením finančního přebytku hospodaření města z minulých let ve výši 5,22 mil. Kč, po úpravě dokonce až ve výši 74,95 mil. Kč, tak k 31. 12. 2017 se finanční prostředky nesnížily, ale nakonec zvýšily o 32,92 mil. Kč. Na druhé straně kapitálové výdaje (investice) byly k 31. 12. 2017 naplněny pouze z necelých 58 % (skutečnost činila 101,80 mil. Kč, rozpočet po změnách plánoval 176,67 mil. Kč).

Z celkových výdajů (běžných + kapitálových) ve výši 291,88 mil. Kč bylo vynaloženo na:

• služby pro obyvatelstvo 108,27 mil. Kč (37,09 %)
  • všeobecnou veřejnou správu  98,20 mil. Kč (33,64 %)
  • průmyslová a ostatní odvětví hospodářství  72,42 mil. Kč (24,81 %)
  • bezpečnost        9,42 mil. Kč   (3,23 %)
  • sociální věci    2,36 mil. Kč   (0,81 %)
  • zemědělství, lesní hospodářství a rybářství    1,21 mil. Kč   (0,42 %)

Zajímavý je pohled na vývoj kapitálových výdajů (= investic) ve sledovaných rocích

Rok 2017 (po roce 2014) patří k nejnižšímu procentnímu plnění kapitálových výdajů (= investic). O tom též vypovídá kumulace finančních prostředků města na tzv. základním běžném účtu v jednotlivých rocích:

K 31. 12. 2017 vykázalo město Třeboň historicky nejvyšší zůstatek finančních prostředků na základním běžném účtu a to ve výši přes 107,58 mil. Kč.

Ještě jste přesvědčeni o tom, že město Třeboň potřebuje v roce 2019 čerpat plánovaný úvěr ve výši 90 mil. Kč (zmiňuje se také částka 115 mil. Kč) a to i s ohledem na rozporuplnou výstavbu nového zimního stadionu za 96,8 mil. Kč vč. DPH?

Jak se dařilo plnit kapitálové výdaje – investice – obcím s rozšířenou působností v Jihočeském kraji v roce 2017:

Třeboň získává významný nedaňový příjem ve formě nájemného z městských lázní, konkrétně 80 mil. Kč. Na 1 obyvatele uvedené nájemné činí 9 562 Kč. S přihlédnutím k tomuto faktu, pak skutečné kapitálové – investiční – výdaje činí pouze 2 606 Kč na 1 obyvatele (12 168 – 9 562).

Poznámka k plnění kapitálových výdajů k 31. 12. 2017 = Třeboň

V době zpracování přehledu hospodaření byla k dispozici pouze základní sumární data, která nezohlednila položku „Rezerva kapitálových výdajů“ v rozpočtu města. Uvedená položka byla vytvořena začátkem roku 2017 ve výši 64,64 mil. Kč a tato položka nebyla čerpána a ani měněna. Co z toho plyne?

Pokud bychom totiž kapitálové výdaje o tento fakt očistili, tak plnění kapitálových výdajů za rok 2017 nebylo ve výši 57,62 %, ale 90,87 %. Viz níže uvedená tabulka.

Uvedená metodická záležitost má pochopitelně dopad i do pohledu na rozpočet jako celek (plnění celkových výdajů).

** Jiří Vopátek, zastupitel města za subjekt Společně pro Třeboň, 31.5. 2018 **