14. 11. 2020

Třeboň je město, kde se během roku děje mnoho kulturních akcí, ale kolik z nich je zaměřených na mladší generaci? Ptá se vedení města mladých Třeboňáků, jak se jim v našem městě žije a co pro ně město může udělat? Zajímá je to vůbec?

Můj názor je, že akcí a kultury obecně tu pro mladé nikdy moc nebylo a poslední dobou jich ještě bohužel ubývá. Kvůli nepřijetí dotace na Dům animace odešel z Třeboně Anifilm. Pro mě byl Anifilm srdcovou záležitostí. Mnoho let jsem při jeho pořádání pomáhal formou brigády. Byly to krásné časy na které moc rád vzpomínám. Učili jsme se dělat něco rukama :), být zodpovědní, poznávali jsme zajímavé lidi a cítili jsme, že jsme něčemu významnému v Třeboni pomohli.
Odchodem Anifilmu přišli Třeboňáci o hodně. Snažili jsme se na zastupitelstvu přesvědčit koalici, aby pro dotaci zvedli ruku a nechápali jsme, jak jim to může být lhostejné. Bohužel jsme s tím nemohli nic udělat. Vedení města odmítnutím dotace v podstatě řeklo: „Tak si běž Anifilme kam chceš, my tady o tebe moc nestojíme..“ Smutné.

Další ranou pro mladé Třeboňáky bylo zavření diskotéky v Besedě. Bývalý provozovatel Martin Ježek odmítl dotovat městský ples, postavil se vedení města a byl bez udání důvodu z Besedy vyhozen. Uznávám, že napsal v afektu e-mail, kde se vyjadřoval dost nevybíravým způsobem, ale nepřijde mi to jako důvod k okamžitému vyhazovu bez jakékoli další debaty. Byla to jen demonstrace síly ze strany pana starosty. Výsledkem je, že mladí lidé přišli o další možnost vyžití.

A myslí město na rodiče s dětmi? Ti přišli o možnost cvičení s batolaty v prostorách městského úřadu v rodinném centru Kapřík (využívalo to mnoho rodičů). Cvičitelka odešla na rodičovskou, náhradu město nesehnalo, a tak cvičení zrušilo. Ve městě chybí víkendové a zimní volnočasové aktivity pro malé děti (např. větší krytá dětská herna). Vedení města zjevně bohužel nemá vůli vytvářet pro mládež veřejnou infrastrukturu, např. lezeckou stěna (po které je v Třeboni poptávka) nebo parkourové hřiště. Přesunutí skateparku je spíš výsměchem, než důstojnou náhradou. Místo aby se vedla širší debata, kam skatepark vhodně umístit, vylepšit ho apod., město překážky přesunulo, aniž by o tom někdo věděl, na vyasfaltovaný plácek mezi přeložkou a Kauflandem. Skatepark je asi třikrát menší a na horším místě. Z pohledu města – problém vyřešen.

Nejhorší věcí je ale podle mě dostupnost bydlení. Mnoho mladých třeboňáků z města odchází kvůli cenové nedostupnosti nemovitostí a vysokým nájmům. Město v současnosti nepodporuje výstavbu nových startovacích bytů pro mladé lidi a ani to nemá v plánu. Trh vše vyřeší a developer určí cenu. Tečka.

Město prakticky nemá připraven plán rozvojových projektů, nepředkládá žádosti o dotace a nevyužívá tak řady příležitostí, jak financovat smysluplné aktivity pro děti a mládež. Město tak oproti jiným zaostává, ztrácí na atraktivitě a je utlumen jeho rozvoj. Třeboňsko stárne a postupně se vylidňuje. Pokud s tím něco neuděláme, budeme mít místo živého města skanzen pro rekreanty.

Filip Holzer,
předseda Zelených v Třeboni