4. 9. 2019

*Změna zastupitele z řad kandidátky PRO Zdraví a Sport. Kdo tvoří koalici? * Neposkytování informací z lázní na žádost zastupitelů * Starostovi, jednateli lázní, předsedovi valné hromady lázní a všech městských společností vadí, že se zajímáme o jeho možný střet zájmů * Nechvalné plnění kapitálových výdajů rozpočtu města k 30. 6. 2019? * Meziroční zvýšení finančního příspěvku ze strany města Jihočeské hospodářské komoře * Záměr prodeje bytové jednotky č. 1047/16 v ulici Táboritské * Město se zbavuje lukrativního pozemku v Dukelské ulici * Kontrola hospodaření z Jihočeského kraje upozorňuje na nedostatky Dobrovolného svazku obcí Vodovod Hamr * Bod různé – cyklostezka do Staré Hlíny *

Změna zastupitele z řad kandidátky PRO Zdraví a Sport. Kdo tvoří koalici?

• V úvodu jednání zastupitelstva složil slib MVDr. Jiří Skála (PRO Zdraví a Sport), který v zastupitelstvu města nahradil MUDr. Jiřího Hladílka z téže kandidátky, který na mandát zastupitele rezignoval.

Zděněk Mráz (ČSSD) v samotném úvodu komentoval změny v zastupitelích za kandidátku PRO Zdraví a Sport takto: 2 mucholapky na hlasy, doktor Werner nastoupil, odstoupil, další mucholapka doktor Hladílek – nastoupil, odstoupil, takže to je vizitka té Vaší strany, druhý, kolegiální. Myslím si, že to není dobře …… . Co bylo podstatou tohoto sdělení? To je jednoduché. Z našeho pohledu šlo čistě o politické sdělení. Svým mediálním vystoupením dal pan Mráz najevo, že jako koaliční partner strana PRO Zdraví a Sport je velmi nestabilní a bylo by dobré, kdyby byla v koalici nahrazena místní ČSSD, neboť ČSSD má také 2 zastupitele (Zdeněk Mráz, Jaroslav Psík), je stabilní a od samého počátku po komunálních volbách v roce 2018 ve všech klíčových věcech ČSSD hlasuje s koalicí. Opozice tak fakticky nemá 12 hlasů, ale méně.

Uvedené se ukázalo i na tomto jednání (viz níže), neboť koalice (ODS, PRO Zdraví a Sport, TOP 09) měla přítomno pouze 12 zastupitelů, kdy pak Karel Elexhauser za ODS chyběl. V klíčových věcech Zdeněk Mráz (ČSSD) vládnoucí koalici podpořil, a to, co potřebovalo vedení města zastupitelstvem protlačit 13ti hlasy, se tím pádem povedlo. Dokonce to bylo i v otázce bydlení, které je pro ČSSD jako stranu z pohledu sociálního (bytové nouze) nemalé téma (sociální bydlení atd.).

Neposkytování informací z lázní na žádost zastupitelů

• Na jednání zastupitelstva jsme okomentovali situaci, kdy vedení lázní na písemnou žádost neposkytuje zastupitelům průběžné informace o ekonomické a personální situaci na lázních. Z vyjádření máme pochybnosti o tom, že jsou dodržovány příslušné předpisy ve věci archivování potřebných dokladů (dokumentů), a že dozorčí rada má dostatek informací pro svou kontrolní činnost, neboť klíčové informace se pro dozorčí radu přestala nově zpracovávat.  To je hodně varovné… Více viz příspěvky na webu, zejména:

Rovněž nám byla vedením lázní odmítnuta informace o vodních zdrojích v lázeňském parku Aurora. Díky odmítnutí jsme se obrátili na jiná místa a získali tak veškeré potřebné informace spolu s řadou detailů. Čili zde můžeme vedení lázní poděkovat, neboť jsme nakonec získali jinde více, než jsme chtěli. A nikdo se nás neptá, pro jaký účel takový rozsah informací potřebujeme.

• Jan Váňa (ODS) vykonává neuvolněného starostu města, je současně placeným jednatelem městských lázní (pozn.: kdyby totiž byl uvolněným starostou, tak by placeným jednatelem lázní být nemohl), je předsedou valné hromady všech (!) městských obchodních společností a současně spolumajitelem tiskárny JAVA, která podniká v oblastech služeb, které lázně v rámci své činnosti využívají. Bylo tedy připomenuto, že je takto v silném střetu zájmů a že se nemůže divit, když nás některé informace zajímají. To panu Váňovi zkrátka „nevoní“. Dotazy, kolik firma JAVA fakturuje lázním či od lázní přímo inkasuje, jsou zkrátka pro pana Váňu nepříjemné.

Nechvalné plnění rozpočtu města k 30. 6. 2019?

• Rada města předložila přehled o plnění a čerpání rozpočtu města k 30. 6. 2019. I přesto, že jsme hodnocení dostali pouze za první pololetí roku, je až s podivem, že město v rámci investic (kapitálových výdajů) vyčerpalo dle srovnání s minulými roky (tj. 2011 až 2018) pouze necelých 6 %! V minulosti (2011 – 2018) to ke stejnému datu bylo pokaždé více, a to v rozmezí od cca 9 % (naprosto ojedinělé k 31. 7. 2013 – ekonomická recese) až do necelých 67 %. Převažuje však průměrné čerpání necelých 25 %.

Potěšilo nás zdůvodnění pana starosty Jana Váni (ODS), který argumentoval úplně stejně, jako jsme argumentovali v minulosti my v rámci koalice, a to že nízké čerpání kapitálových výdajů v polovině roku je ovlivněno a) splatností faktur, b) nečerpáním kapitálové rezervy, c) realizací významných investic ve II. pololetí roku. Zkrátka ODS v minulosti kritizovala to, co nyní stejným způsobem dokáže zdůvodnit. K tomu lze říci skutečné pouze „bravo“. A pak, že je ODS argumentačně konzistentní a pevná ve svých názorech …

Jinak kdyby na konci volebního období v roce 2018 nedošlo ze strany vedení města k tolik kritizovanému podpisu smlouvy na rekonstrukci lázní Berta, tak by ODSka tuto investici zřejmě odpískala či změnila – stačí se podívat zpětně do Třeboňských novin, jak se o připravované rekonstrukci Berta z pera ODS psalo …

• nemalá debata se vedla nad finančním příspěvkem Jihočeské hospodářské komory ve výši 75 000 Kč. V minulosti tento příspěvek činil 50 000 Kč až 55 000 Kč. Ponechme stranou, že někteří koaliční zastupitelé jsou jejími členy (3). Co nás ale zaujalo, bylo to, co se v podkladových materiálech doslova uvedlo – vyberme jen namátkou z plánovaných akcí pro rok 2019: ranní kávy, podnikatelské snídaně  – jaký je zde veřejný zájem z peněz daňových poplatníků? Proč na toto přispívat z peněz města, které mají jiný účel? Zajímavé je také vymezení rozsahu vzájemné spolupráce mezi městem Třeboň a Jihočeskou hospodářskou komorou, kde se např. uvádí: účast zástupců Jihočeské hospodářské komory v komisích pro výběrová řízení – delegování vhodného nezainteresovaného odborníka do komise – otázka je, kdo má být tím vhodným nezainteresovaným odborníkem a jak toto funguje? Resp. nefunguje? Jaký to má vztah k poskytnutí finančního příspěvku ze strany města? Město dá příspěvek a Jihočeská hospodářská komora dodá vhodného odborníka do komise? Nerozumíme. Další zajímavostí je i to, že v rozsahu vzájemné spolupráce mezi městem Třeboň a Jihočeskou hospodářskou komorou se vymezuje spolupráce s Lékařskou službou první pomoci v Třeboni, která není zřízena ani městem a ani Jihočeskou hospodářskou komorou. Rovněž jsme nerozuměli tomu, že občané (asi díky finančnímu příspěvku) mohou využívat zvýhodněné služby komorových právníků.

Zkrátka, i přes vyjádření předsedy Jihočeské hospodářské komory jsme měli řadu nejasností v otázce navýšení výše finančního příspěvku o 25 000 Kč, tj. na částku 75 000 Kč. Je pravda, že Jihočeská hospodářská komora má své sídlo v budově Městského úřadu Třeboň a za nájemné zaplatí přes 50 000 Kč/ročně. Nicméně výběr svého sídla je svobodným rozhodnutím uvedené komory. Asi za nižší nájemné nemůže komora najít jinou alternativu pro své sídlo? …

Ze strany našeho uskupení jsme prostřednictvím Petra Michala dali protinávrh na částku 50 000 Kč. Tento protinávrh nebyl přijat (13 zastupitelů bylo proti).

Poté se hlasovalo o původním návrhu 75 000 Kč a tento návrh byl koalicí včetně Zdeňka Mráze (ČSSD) a Jany Polčákové (ANO) schválen 14 hlasy.

Dále dodáváme, že nejsme proti činnosti Jihočeské hospodářské komory. Debata by se ale měla vést na téma, k čemu konkrétně má finanční příspěvek sloužit a jaký prospěch z něho občané města mají. A to nikoliv široce a obecně, ale jasně a cíleně.

Záměr prodeje bytové jednotky č. 1047/16 v ulici Táboritské v době, kdy město ví o tíživé bytové situaci letité občanky města Třeboně

• V rámci tohoto bodu jsme v diskusi otevřeli nemalý problém. Máme informace, že se v Třeboni vyskytuje minimálně jedna situace, kdy občan se dostal do velmi tíživé bytové nouze. Zkrátka od 1. 10. 2019 ztrácí střechu nad hlavou. Nejedná se o žádného neplatiče, ani o osobu, která by ztěžovala bydlení ostatním apod. Jedná se o seniorku, která celé leta bydlí v Třeboni, její zdravotní stav není příznivý a s ohledem na nemožnost řešení své bytové situace se i zhoršuje její zdravotní stav. Město o této situaci ví. Paradoxem však je, že jí město nabízí azylový dům v Českých Budějovicích (!!), či dům s pečovatelskou službou v Suchdole nad Lužnicí (!!). Copak město Třeboň – kdy město má své byty, má též své domy s pečovatelskou službou – bude posílat své občany do jiných měst? Přitom je to zrovna město, které se má o svého občana právě v takovýchto situacích postarat, a nikoliv je posílat do jiných obcí! Uvedená osoba podala na město Třeboň žádost o přidělení domu s pečovatelskou službou, kdy součástí žádosti je i zmíněná lékařská zpráva. Doposud (k 27. 8. 2019) jí žádný byt v domě s pečovatelskou službou v Třeboni ze strany města poskytnut nebyl. Pouze jí bylo nabízeno shora uvedené (azylový dům v ČB, DPS Suchdol nad Lužnicí). Přitom čas stále běží a od 1. 10. 2019 vážně hrozí, že uvedená žena (seniorka), letitá občanka Třeboně, se ocitne „na ulici“.

Z uvedeného důvodu jsme zásadně nesouhlasili s vyhlášením záměru prodeje uvedené bytové jednotky a žádali jsme, aby tento byt byl nabídnut k pronájmu v rámci řešení uvedené tíživé bytové situace. Zcela zarážející a nemístné bylo vyjádření místostarosty Mgr. Petra Wernera (PRO Zdraví a Sport), který místo pochopení celé situace, vytáhl případ z minulosti, který byl zcela jiný. Tehdy město Třeboň k řešení případu přistupovalo aktivně. Bohužel tehdy daná osoba nechtěla s městem komunikovat, pomoc odmítala a nespolupracovala. Je tak vidět, že místostarosta města o případu neví vůbec nic a jeho vyjádření tak bylo velmi smutné.

Řešení aktuální tíživé situace nabídla radní Anna Kahounová (ODS) slovy, že jestli tam paní má žádost o byt s pečovatelskou službou a přijde to do rady města, tak si myslí, že v tom není žádný problém. Dokonce i starosta města slovy přislíbil, že nepochybně je ochoten učinit výjimku v přidělení bytu. Tak věříme, že dojde k naplnění těchto slibů. Byli bychom rádi, kdyby se v těchto případech nedělala politika…

Bohužel, i tak 13 hlasy (tedy tou nejtěsnější většinou) došlo ke schválení záměru prodeje uvedeného bytu. Třináctý hlas Zdeňka Mráze (ČSSD) pomohl k tomu, aby město i v takovéto situaci uvedený byt prodalo. Kdyby totiž pro uvedený záměr prodeje Zdeněk Mráz (ČSSD) nehlasoval, tak by uvedený záměr prodeje neprošel!

Město se zbavuje lukrativního pozemku v Dukelské ulici

• Záměr směny pozemku p. č. KN 457/17 za část pozemku p. č. KN 1915/574 vše v k. ú. Třeboň a současně vyhlášení zveřejnění záměru prodeje pozemku p. č. KN 457/17 formou obálkové metody.

Jde o lokalitu v Dukelské ulici. S navrženým řešením ze strany vedení města jsme nesouhlasili, neboť pozemek p. č. 457/17 považujeme za lukrativní, dle územního plánu jde o plochu smíšenou obytnou, kdy hlavní funkční využití pozemku je stavba pro bydlení, ubytovací zařízení, zařízení veřejného stravování apod. Dle našeho názoru by tento pozemek nemělo město prodávat a měl by zůstat jakousi rezervou pro budoucí řešení problémů právě v oblasti městského bydlení.

K uvedenému bodu se vedla diskuse, na jejímž závěru bohužel tou nejtěsnější většinou prošel návrh přesně tak, jak koalice ODS, PRO Zdraví a Sport, TOP 09 chtěla. Uvedená koalice měla sice přítomných pouze 12 zastupitelů, ale zastupitel za ČSSD Zdeněk Mráz opět potřebný hlas dodal. Zdá se tak, že „díky“ tomuto hlasování město přijde o lukrativní část pozemku v těsné blízkosti samotného centra města! Sousední pozemky vlastní paní Kotilová, tak jsme zvědaví, kdo bude soutěžit při prodeji…

Kontrola hospodaření z Jihočeského kraje upozorňuje na nedostatky v rámci přezkoumání hospodaření za rok 2018 u Dobrovolného svazku obcí Vodovod Hamr

• Zprávu o hospodaření a závěrečný účet Dobrovolného svazku obcí Vodovod Hamr za rok 2018 předložila Anna Kahounová (ODS), členka rady města a rovněž zástupce města v DSO Vodovod Hamr, jednatelka Městské Vodohospodářské společnosti, jejímž jediným vlastníkem je město Třeboň.

Jedná se o zprávu za rok 2018, kdy na konci roku 2018 došlo ke změnám ve vedení města, a též postupně i ke změně zástupců města v uvedeném svazku. Nicméně Anna Kahounová (ODS) vystřídala v této funkci Zdeňka Mráze (ČSSD). Kontrolu hospodaření provedl Krajský úřad Jihočeského kraje. Při kontrole hospodaření byly zjištěny následující chyby a nedostatky:

Valná hromada dobrovolného svazku obcí Vodovod Hamr projednala dne 12. 6. 2018 Zprávu o výsledku přezkoumání hospodaření za rok 2017 spolu se závěrečným účtem a přijala opatření k nápravě chyb a nedostatků uvedených ve zprávě. Písemná informace o přijetí těchto opatření však nebyla přezkoumávajícímu orgánu vůbec podána. Nedostatek nebyl do ukončení přezkoumání hospodaření odstraněn.

Inventurní soupis účtu Ostatní majetek k 31. 12. 2018 není doložen takovým způsobem, aby bylo možné ověřit, že skutečný stav odpovídá stavu účetnímu. Nedostatek zjištěn při konečném přezkoumání hospodaření.

Provedená kontrola také konstatuje, že nebyla provedena inventarizace řady účtů. Dále kontrola konstatuje, že skutečný stav nebyl při dokladové inventuře ověřen podle inventarizačních evidencí a územní celek neprovedl inventarizaci veškerého majetku a závazků.

Dokument viz zde:

Zpráva Krajského úřadu Jihočeského kraje o provedené kontrole je zde:

Anna Kahounová sice sdělila, že uvedené nedostatky byly již odstraněny, ale bohužel zastupitelům žádná takováto zpráva nebyla předložena. Anna Kahounová (ODS) se k problematické inventarizaci účtů, majetku a k vedení účetnictví vyjádřila, a to až komicky slovy  účetnictví vede pan Hlávka a inventarizaci účtů to je zase takovej ten jenom právnickej obrat. Všechno v účetnictví měl, ale měl to zařazený v jiný kolonce než se to líbilo… . Pan starosta Jan Váňa (ODS) to shrnul slovy to, co tady říká paní Kahounová, tak to nějakým způsobem vysvětluje  …

Vysvětlení bylo dle našeho pohledu nedostačující a alarmující. Žádnou písemnou zprávu o nápravě jsme v rámci projednávání neobdrželi, a proto jsme nemohli hlasovat pro navržené usnesení a vzít tuto zprávu na vědomí. Náš klub hlasoval proti navrženému usnesení. Nakonec ale tato Zpráva i s těmito nedostatky prošla nejtěsnější většinou 13 hlasů, neboť opět Zdeněk Mráz (ČSSD) hlasoval pro navržené usnesení. Hlasoval tak i pro „výsledek“ svého dlouhodobého působení v uvedeném Dobrovolném svazku obcí Vodovod Hamr, ve kterém město Třeboň zastupoval. Současně má uvedený svazek ředitele z řad místní ČSSD a nyní jsme se dozvěděli z úst paní Kahounové, že vede i účetnictví uvedeného svazku.

Bod různé – cyklostezka do Staré Hlíny

• náš zástupce Petr Michal upozornil na nevyhovující a místy i životy ohrožující stav, kdy cyklostezka z Třeboně do St. Hlíny zcela nečekaně a bez upozornění vyúsťuje na silnici I. třídy. Dochází ke kolizím v místě, kde je evidováno již několik obětí na životech. Na trvající situaci s námi prezentovaným možným návrhem řešení upozorňujeme již rok a stále se nic neděje. Stojí úspora několika dopravních značek za lidský život? Proč, zde město šetří?  Proč město zastavilo projekt dostavby cyklostezky do Staré Hlíny?

Na jednání zastupitelstva se opět diskutovala procedurální záležitost ve věci formulování usnesení, o kterých zastupitelé hlasují. Bohužel starosta města si stále vykládá vše po svém, kdy nerespektuje příslušnou metodiku. Formulace usnesení tak bohužel nevyjadřují mnohdy vůli toho, čeho se chce fakticky rozhodnutím dosáhnout (= prohlasovat). Nový Jednací řád zastupitelstva města navíc omezuje zastupitele tím, že nikdo ze zastupitelů nemůže dát návrh na změnu formulace „neschvaluje“, čímž je omezováno právo zastupitele v předkládání protinávrhů.

Celý záznam z jednání zastupitelstva města je k dispozici zde:

Váš Klub zastupitelů Společně pro Třeboň

** V Třeboni dne 4. 9. 2019 **