29. 7. 2019

Dovolil jsem si nazvat tento příspěvek slovy „klasika Fučíka“, který uvedený výrok  možná vůbec neřekl. Podle mne, však obecně význam těchto slov, platí i v  dnešní době.

Mnozí z  nás si jistě pamatují, jak v minulém volebním období, tehdy z opozičních lavic, svými dotazy doslova „bombardovali “ zástupci ODS  bývalé vedení Slatinných lázní Třeboň s.r.o. Bylo to v situaci, kdy měla ODS v dozorčí radě lázní svého velice aktivního zástupce ing. Janu Grammetbauerovou. Přitom ta měla veškerá data kdykoliv k dispozici na pravidelných jednání dozorčí rady lázní. O řadu informací si paní ing. Grammetbauerová žádala dodatečně a informace od vedení lázní vždy obdržela. Informace  pak byly překrucovány a zcela odlišně prezentovány široké veřejnosti. ODS tak vytvořila milné zdání, jak je to s lázněmi zlé …. . ODS tak těsně před komunálními volbami, na podzim 2018, zneužila lázně pro volební kampaň a voliče tak doslova zmanipulovala. Bylo to takové divadlo. Ze svých laických názorů na řízení takto velké městské společnosti, udělala ODS veřejné politikum. Takové jednání, založené na neustálé konfrontaci s  každým, kdo měl jiný názor na věc, nakonec vyústilo v  odchod tehdejšího jednatele lázní a posléze i dalších zaměstnanců. Vedení pak bylo následně nahrazeno  v  tzv. transparentním výběrovém řízení, „odborníky“.

Jak jistě víte, naše uskupení bylo v podzimních komunálních volbách (2018) v pořadí druhé nejúspěšnější (5 mandátů). Patrně panická obava ODS z toho, abychom jim třeba do něčeho nemluvili či viděli, vyústila mimo jiné do situace, že naši zástupci nebyli nominováni do většiny dozorčích rad městských společností, komisí atd.  Tedy naši zastupitelé nemají přístup k řadě informací a tak například nevíme, co se děje v městských společnostech, jak prosperují atd. Jako opoziční zastupitelé se tak vše podstatné dozvídáme s prodlením jednoho roku, kdy jsou nám předloženy výroční zprávy městských společností. Jako zastupitelé tak nemůžeme průběžně (!) a  plnohodnotně spravovat městský majetek, za  jehož správu a zvelebování jsme odpovědni.

Protože jsme jako zastupitelé města, za uskupení Společně pro Třeboň,  povinni bdít nad správou městského majetku, byli jsme nuceni od jednatele lázní Jana Váni, písemnou formou, vyžádat dne 24.5.2019 informace týkající se provozu lázní. Požadovali jsme odpovědi na 14 otázek. Například jsme chtěli sdělit informaci, jak se vyvíjí stav finančních prostředků na bankovních účtech lázní, kolik měly lázně klientů za konkrétní období, kolik to bylo  samoplátců, kolik pojištěnců, jaká je nová organizační struktura vedení lázní atd.

Dne 21.6.2019  se  nám dostalo  odpovědi od jednatele lázní. Na sedm otázek ze čtrnácti odmítl ze své funkce jednatele zastupitelům odpovědět. Dle našeho názoru si zcela bezdůvodně  vyhradil právo rozhodnout o tom, jaké informace zastupitel města potřebuje pro výkon své funkce a jaké ne. Na ostatní otázky nám jednatel lázní odpověděl. Například nám sděluje, že společnost nearchivuje informace o měsíčním vývoji a stavu zůstatků na bankovních účtech lázní a kvůli nám to dělat nebude. Dále, že společnost ve svém účetnictví neviduje rezervační poplatky, že nám nic není do personálního stavu lázní a fluktuace pracovníků na lázních. Tak bych mohl pokračovat dále.

Takový způsob jednání jednatele městské společnosti je zarážející a v kontextu dále uvedeného více než alarmující!!!  Je dohledatelné ve veřejných zdrojích, že lázně obchodně vede paní RNDr. Libuše Kotilová, která se ještě do nedávné doby snažila lázně zprivatizovat pro společnost LAVANA  a za tím účelem se o ně se státem marně soudila. Významného placeného poradce v městských lázních dělá pan MUDr. Jaroslav Bican, který se již při zakládání městské lázeňské společnosti, dne 31.5.1995, nechal zapsat do nově sepsané zřizovací listiny společnosti jako jeden ze tří rovnocenných společníků. V  neposlední řadě je zde druhý jednatel společnosti prof. JUDr. Vilém Kahoun, který je mediálně znám z poslední doby tím, že dokázal, coby zaměstnance jednoho ministerstva, údajně získat  do vlastnictví své osoby, za velmi neskutečně příznivých podmínek, ministerské byty v Praze. Tedy nedivte se, že popsané jednání jednatele lázní, v kontextu s personálním složením vedení lázní a jejich historickými anabázemi, u nás vzbuzuje důvodné obavy z  budoucího vývoje v samotných lázních.

Jako opoziční zastupitelé máme tedy důvodné pochybnosti, že námi požadované informace jsou nám ze strany jednatelů lázní záměrně utajovány právě z důvodu, že s lázněmi není, pod současným vedením, něco v pořádku. Proto nám nejsou ze strany vedení města a lázní předkládány námi požadované údaje. Máme obavy, že se nám něco záměrně tají, neboť chování popsané na příkladu jednání jednatele lázní, je více než podezřelé. Jednatelé a ředitelka obchodního úseku lázní  RNDr. Libuše Kotilová se patrně mohou například obávat toho, že v případě negativního vyhodnocení skutečné ekonomické situace lázní, v  celém svém kontextu, bychom mohli dojít k závěru, že je zde něco velmi špatně. V důsledku takového zjištění bychom pak například mohli dát podnět zastupitelstvu města, aby nařídilo radě města, coby valné hromadě lázní, odvolat vedení lázní. Toho se bojí?

Co dodat. Lidé bděte, stejně jako my, neboť se také může stát, že se po skončení volebního mandátu současného vedení města Třeboň, složeného z koalice  ODS (10 mandátů), PRO ZDRAVÍ A SPORT (2 mandáty) a TOP09 (1 mandát),  nebudeme stačit „divit“!

Petr Michal, zastupitel města